De Professionelle Uafhængige Tatovører i Danmark, i daglig tale ”Uafhængige Tatovører” er et non-profit netværk, af tatovører for tatovører. Siden 2012, hvor vi loddede stemningen om at imødekomme regeringens forslag om ”frivillig lov om registrering af tatovering”, og at vi burde lave en brancheorganisation, der skulle kontrollere og registrere tatovører i Danmark – fandt vi ikke grund til at stifte en ny forening. Derfor blev netværket til på facebook, som det mest naturlige medio – og samtidig gratis, så vi ikke skulle til at have udgifter til hjemmesider osv osv.

Netværket ”Uafhængige Tatovører” er blevet godt modtaget i medierne, hos politikere og embedsmænd. Vi er med i høringer og diskussioner. Den store tilstrømning viser, at det netop er sådant et netværk, der har været brug for længe. Tattoo branchen er jo en finurlig størrelse, vi er kunstnere, vi vil gerne dedikere vores tid til at tegne og tatovere. Så den nemme adgang til andre kollegaer, til informationer om, hvad der nu rører sig i vores, forslag, debatter osv har vist sig at have god interesse. Et fællesskab tatovører imellem, som vi ikke har haft det før.

Uafhængige tatovører

Uafhængige tatovører

Fra tid til anden kommer der henvendelser, f eks fra ECTP 2013 om deltagelse i kongressen, senest fra Dansk Standard og invitation til kick off møde , hvor vi er blevet bedt være med i en kommission og til at komme med vores bud til  ”Fælles Hygiejneregler for Tatovører i EU”.
Det er vigtigt, at alle bliver hørt, når der kommer disse henvendelser, hvorfor de bliver slået op i ”Uafhængige Tatovører”, og alle, som har lyst, kan deltage i debatten. Alles meninger vejer lige tungt, og det hele bliver samlet i en fælles udtalelse, fra de tatovører, der har lyst til at møde op til pågældende møde. Det kan være svært, hvis de fleste møder foregår på Sjælland, i København, for jyske tatovører at deltage, men derfor er det alligevel vigtigt at deltage i debatter, og få sine synspunkter viderebragt.
”Uafhængige Tatovører” har ikke nogen ”formand, ej heller en bestyrelse. Her vejer alles meninger lige meget. Det er et kollegialt netværk, hvor der er højt til loftet, hvor alle kommer til orde. Man kan med fordel bruge netværket til enten at stille branche-spørgsmål, produktspørgsmål, eller foreslå forskellige events, nyheder om alt som interesserer os tatovører – ja kort sagt, et professionelt fællesskab, hvor man hjælper hinanden. Der er sjove indslag, oplysninger om forskellige konventions, studier, der søger nye medarbejdere, ja kort sagt alt, som en stor digital ”opslags-tavle”. ”Old Schoolere” har ikke noget imod at lære fra sig til nyere tatovører – og med fælles fodslaw, nemlig at højne standarden indenfor den danske, professionelle Tattoo Scene, har vi en forpligtelse til at hjælpe hinanden med stort og småt.

Netværket ”Uafhængige Tatovører” har opnået nogle aftaler med forskellige firmaer, der handler med branche-relaterede produkter. Det være sig alt lige fra tatoveringsudstyr, desinfektionsprodukter, handsker mm. Typisk opnår man 10% rabat ved alle køb. Det bliver til mange penge i løbet af året, når man vil være top-hygiejnisk – og det vil vi vel alle? Ved at være et stærkt fællesskab, og alligevel uforpligtende og nemt, kan vi bygge broer, skabe relationer mellem tatovører, lærlinge og medhjælpere over hele landet. Det er til vores fælles bedste, at vi står sammen og viser et godt billede udadtil. At vi tager ansvar, at vi vil vores kunder og os selv det bedste. Og får aflivet nogle af de gamle fordomme om, at tatovører og branchen er nogle værre nogle.

De Professionelle Uafhængige Tatovører har også kontakt til de udenlandske farveproducenter, og har et tæt samarbejde, senest omkring Miljøstyrelsens farvebekendtgørelse, som strandede i EU. Dermed ikke sagt, at vi altid vil være imod myndighederne, men vi vil være med, når der skal tages beslutninger for vores branche.

Uafhængige Tatovører stillede sig sidste år op som mulig samarbejdspartner med ”Tapier” – et nyt, smart organisationsforsøg på at være dem, der skulle organisere, registrere og kontrollere vores branche. Anført at en rødhåret mand i krøllet jakkesæt, uden en eneste tatovering eller piercing, er det unødvendigt at sige, at det ikke var noget Uafhængige Tatovører havde lyst til at arbejde med og for, hvorfor vi trak os. Tapier gik i graven, før det overhovedet blev til noget.

Hvis der skal laves regler og ændringer for vores branche, er det vores største mål at være med, at præge de beslutninger, der tages og nedstemme forslag, som vi, som tatovører ikke mener, er gode for os. For at gøre det nemmest muligt så Uafhængige Tatovører dagens lys.

I skrivende stund tæller Uafhængige Tatovører 191 tatovører, lærlinge, medhjælpere, journalister, politikere og andre fagpersoner, der mener at kunne tilføre vores gruppe noget konstruktivt og positivt. Vi vil naturligvis meget gerne ud og have fat på så mange som muligt, så fortæl gerne om Uafhængige Tatovører, til de artister, der endnu ikke har hørt om os.

Vi afholder hygiejnekursus den 30.11.2014 og igen 22.02.2015, for tatovører, deres lærlinge og medhjælpere. Da vores netværk er uden økonomi, betales der direkte til underviserne, og vi deler kollegialt lejeudgiften af lokalet i antal deltagere (typisk ca. 40 kr).

Vi takker jer for at have muligheden for på denne digitale og nutidige måde at orientere og udbrede om non-profit netværket ”De Professionelle Uafhængige Tatovører i Danmark.

Liz logo

Tatto-Liz, talsperson for UT

Fiolstræde September 2014