Den tatoverede præstinde

Den tatoverede præstinde fra det gamle Egypten blev fundet i 1891 i byen Theben og forventes at være fra 2200 – 2000 f.kr..
Da egypterne var eksperter i mumificering, har vi i dag muligheden for at blive klogere på kunsten om tatovering.

 

Amunet skulle efter sigende være kendt som Guds Moder, Guds Datter og Guds øje. Hun var ifølge egyptologisk mytologi gudinde for frugtbarhed og assisterede kvinder i fødsel foruden at hjælpe sjæle til det næste liv.

 

Præstinden for gudinden Hathor, blev fundet i Deir el-Bahari, et sted hvor kongelige og personer med høj status blev begavet.

 

Da man udgravede Amunet, blev hun først betegnet som en kvinde med lav status, det gjorde størstedelen af de mumificerede kvinder med tatoveringer. Ofte blev de også betegnet som sandsynligvis prostituerede ’dansende piger’.

6

En læge opdagede i slutningen af det 1890’erne at tatoveringerne ikke var kropsudsmykning, men til behandling af kronisk underlivsbetændelse. Men antydning af at hun skulle være prostitueret var der stadig.

 

Seksuel kontakt var en del af egypternes tilbedelse. Amunet skulle beskytte kvinder gennem en farlig proces med fødsel. Produktionen af børn var afgørende for succes i alle kulturer, og præstinden skulle være der for de fødende. Cyklussen handlede om tre dele, sex, graviditet og fødsel.

De fleste af Amunets tatoveringer er i form af streger og prikker og dækker hendes underliv, højre bryst, venstre skulder samt lår. Udover steger og prikker, er hendes tatovering på hendes underliv i form af cirkler – dette tyder på at de gamle egyptere allerede havde kendskab til akupressur og nervebanerne i den menneskelige krop. Man har fundet lignende tatoveringer på Ismanden Ötzi og Den Sibiriske Høvding.

 

Iceman Ötzi