MediaZink

8 December: Spørgsmål og svar om Julen.

8 December: Spørgsmål og svar om Julen.
December 08
08:00 2014

Spørgsmål:

Hvornår blev 3. juledag afskaffet?

2014-11-25_1946

Svar:

3 juledag blev afskaffet ved forordningen af 26 oktober 1770, sammen med en lang række andre helligdage. I “motivationen” hed det, at selvom “deres anordning kan have haft et gudeligt øjemærke, er de dog mere blevne anvendte til lediggang og deraf flydende laster, end til sand gudsdyrkelse“. derfor var det bedre, at disse hellidagdage “efter andre protestantiske landes eksempel blive anvendte til arbejde og nyttig gerning“.
Lovgivernes håb var, at “de vedblivende fester med desmere alvorlighed og andagt helligholdes“. Det var iøvrigt Struensee, der var var “bagmanden” for denne forordning, der som bekendt også overlevede hans fald.

3. juledag var som nævnt ikke den eneste at de festdage, der med forordningens ord “skal aldeles ophøre”. Listen er lang: 3. juledag, 3. påskedag, 3. pinsedag, Helligtrekongers dag, Marie Renselsesdag, St. Hans dag, Marie Besøgelsesdag, Mikkelsdag og Allehelgensdag, hvis kirkelige text istedet skulle læses på den første søndag efter 1. november. Texten til Marie bebudelsesdag skulle læses 5. søndag i fasten, og iøvrigt blev også “Taksigelsesfesten for ildebrandens ophør i København den 23 oktober” afskaffet, og præsten skulle i stedet takke fra prædikestolen på den følgende søndag.

Share

About Author

Spitfire

Spitfire

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment